Τριήμερο εισαγωγικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για την υποστήριξη εφήβων και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την ανάπτυξη ταυτότητας φύλου ή και συμπτώματα δυσφορίας φύλου (ΔΦ) / ασυμφωνίας φύλου (ΑΦ). Το σεμινάριο θα εστιάσει στην πολυπλοκότητα του φαινομένου και τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν στην ανάπτυξη των δυσκολιών ως προς το φύλο στην εφηβεία. Στη διάρκεια του τριήμερου διαδραστικού σεμιναρίου θα γίνει παρουσίαση του πλαισίου κλινικής πρακτικής για νέους με ΔΦ / ΑΦ, συνδέσεις μεταξύ θεωρίας και πρακτικής, ενώ θα υπάρξουν και ασκήσεις αναστοχασμού με πραγματικά περιστατικά από το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) και από την Ελλάδα, μέσω μαγνητοσκοπημένων συνεδριών και περιλήψεων (με γραπτή συναίνεση).
Τέλος θα γίνει εισαγωγή στις διερευνητικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη εφήβων με δυσκολίες ταυτότητας φύλου. Το Μοντέλο Διερεύνησης Ταυτότητας Φύλου (Spiliadis, 2019) άρχισε να αναπτύσσεται απο το 2018 και από το 2022 υποστηρίζεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας ως μια απο τις προσεγγίσεις κλινικής πρακτικής, ψυχοθεραπευτικής διερεύνησης και συνεργατικής υποστήριξης για παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το φύλο τους.
Η εκπαίδευση θα γίνει στα ελληνικά, όμως η βιβλιογραφία που θα δοθεί μεταξύ των τριών ημερών, αλλά και κάποια τμήματα του σεμιναρίου (μαγνητοσκοπημένο υλικό κλπ) θα είναι στα αγγλικά.
Απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας και παιδοενδροκρινολόγους.
1. Κατανόηση του κλινικού, κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου..
2. Εισαγωγή στις διερευνητικές ψυχοθεραπευτικές και ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις για δυσκολίες ταυτότητας φύλου και τις διαφορές με το ιατρικά επιβεβαιωτικό μοντέλο και τις θεραπείες μεταστροφής για το φύλο. Σύνδεση με επιστημονική τεκμηρίωση (και έλλειψη αυτής).
3. Διερεύνηση των κλινικών διλημμάτων, όπως των αλλαγών στα δημογραφικά στοιχεία και τις συχνές υποκείμενες δυσκολίες, όπως αυτισμός και διατροφικές διαταραχές και ανάπτυξη κλινικού πλάνου παρέμβασης.
4. Συνδέσεις με τις σημαντικές αλλαγές στο κλινικό πλαίσιο της υπηρεσίας εφήβων στην Αγγλία, της μεγαλύτερης υπηρεσίας ταυτότητας φύλου στον κόσμο και αναστοχασμός με πραγματικά κλινικά περιστατικά.
5. Σύνδεση με κλινικό και θεραπευτικό πλαίσιο στην Ελλάδα.
6. Ανάπτυξη δεξιοτήτων και δικτύου για την καλύτερη υποστήριξη περιστατικών με σχετικές δυσκολίες.
Ο Αναστάσης Σπηλιάδης είναι ψυχολόγος (MSc – Westminster University), συστημικός και οικογενειακός ψυχοθεραπευτής (MSc & PGCert με άριστα – Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience, King’s College London), επόπτης – εκπαιδευτής (PGCert – Tavistock Centre) και υποψήφιος διδάκτορας ψυχολογίας (University of Essex), που δουλεύει ψυχοθεραπευτικά με εφήβους, ενήλικες, οικογένειες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σύνθετες και συχνά μακροχρόνιες δυσκολίες, όπως διατροφικές διαταραχές, δυσφορία φύλου ή ασυμφωνία φύλου, διαταραχές αυτιστικού φάσματος και αυτοκτονικότητα μεταξύ άλλων.
Εργάστηκε για χρόνια ως κλινικός, επόπτης και εκπαιδευτής στο νοσοκομείο Maudsley του Λονδίνου (Maudsley Centre for Child & Adolescent Eating Disorders), και στην κλινική Tavistock (Gender Identity Development Service), όπου ίδρυσε και διηύθυνε την πρώτη υπηρεσία Οικογενειακής Θεραπείας & Συμβουλευτικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) για νέους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ταυτότητα φύλου τους. Το 2018 ανέπτυξε το Μοντέλο / Θεραπεία Διερεύνησης Ταυτότητας Φύλου που πλέον προτείνεται από το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), ενώ διδάσκει ως επισκέπτης λέκτορας στο King’s College London και στο University College London.
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2023 εργαζόταν στην νεα υπηρεσία ταυτότητας φύλου για παιδιά και εφήβους στο Great Ormond Street Hospital. Πλέον εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπευτής και επόπτης στην Ελλάδα και την Αγγλία, αλλά και ως Education Lead για το Academy of Royal Medical Colleges στην Αγγλία – ως υπεύθυνος εκπαίδευσης και εποπτείας για όλες τις υπηρεσίες ταυτότητας φύλου παιδιών και εφήβων στην Αγγλία. Τέλος είναι μέλος διαφόρων επαγγελματικών οργανώσεω και Vice Chair της επιτροπής Ισότητας & Συμπερίληψης (Diversity, Equality & Inclusion Committee) της Εταιρίας Συστημικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας της Αγγλίας.
• Συνολικό κόστος εκπαίδευσης 240 €
• Χώρος διεξαγωγής: Διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας Zoom.
• Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα ξεπερνά τα 12 άτομα.
• Ημέρες και ώρες: 23 Ιανουαρίου, 6 Φεβρουαρίου και 20 Φεβρουαρίου 2025 10:30 – 15:00.
• Μετά την εξόφληση της προκαταβολής δεν είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων. Σε περίπτωση αδυναμίας παρακολούθησης της πρώτης ημέρας του σεμιναρίου, είναι δυνατή η μεταφορά της κράτησης στον επόμενο κύκλο εκπαίδευσης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Σε περίπτωση αδυναμίας παρακολούθησης της 2 ης ή 3 ης ημέρας του σεμιναρίου, δεν είναι δυνατή η αναπλήρωση / μεταφορά σε επόμενο κύκλο.